Empho Siergrassen
Empho Siergrassen
Empho Siergrassen
Empho Siergrassen
Empho Siergrassen Empho Siergrassen Empho Siergrassen Empho Siergrassen

Siergrassen, je raakt er niet op uitgekeken!

 

 

Piet Bron (46) is een man met groene vingers, die zich bij Empatec heeft ontwikkeld tot erkend siergrasexpert. Als kind was hij altijd in de natuur te vinden. "Vogeleieren zoeken in het voorjaar en vissen tijdens de schoolvakanties waren favoriete bezigheden." Toen hij een jaar of zestien was, raakte hij geboeid door de plantenwereld.

 

 


Hij doorliep de vakschool boomteelt en ging in 1987 aan de slag bij het bedrijf van Wiel Willems in Nagele. De onderstammen voor vruchtbomen die daar werden gekweekt, werden over de hele wereld geëxporteerd. Piet heeft goede herinneringen aan het bedrijf, dat helaas niet meer bestaat. "Willems stuurde wel eens personeel naar buitenlandse kwekerijen. Zo ben ik in Frankrijk, Italië en de Verenigde Staten geweest. Daar heb ik veel van geleerd."

 

Piet onderbrak het werk om verder te studeren: in 1992 behaalde hij het diploma Middelbare Tuinbouwschool, in de vakrichting Bloemteelt en Boomteelt. Daarna keerde hij terug naar Willems; ook had hij twee jaar lang een eigen boomkwekerij. Toen Willems in 1995 stopte, ging Piet aan de slag bij Talant, op de locatie Maartenswouden in Drachten. Hij hield zich er bezig met het aanleggen en onderhouden van tuinen en bestrating. “Ik kwam er in contact met de bewoners: mensen met een verstandelijke beperking. Daar kijk ik met veel plezier op terug.”

 

In 2002 ging hij bij Empatec aan de slag in de groenvoorziening. “Na een jaar kon ik de leiding krijgen over de kwekerij van Empatec, waar toen nog voornamelijk heesters werden gekweekt. Ik was erg blij dat ik weer in de kwekerswereld terechtkwam.” Vijf jaar geleden begon Empatec met het kweken van siergras: “Een fantastisch product!” Kweken van siergras is een passie geworden, waar Piet ook veel vrije tijd aan besteedt.

 

Overigens zit hij niet verlegen om bezigheden. Hij is blij met zijn vrouw Annie, Piet's beide zoons Rolf en Niels en de twee jackrusselterriërs die ook tot het gezin behoren. Piet is secretaris van de voetbalvereniging VV Sloten, houdt van varen en reist graag, bij voorkeur in combinatie met een andere hobby, nl. motorrijden. Hij speelt toneel en fotografeert planten en de insecten die daarop leven.

 

Daarnaast maakt hij tijd voor siergras: “In mijn vrije tijd bezoek ik vaak kwekerijen en tuincentra. Ik wil op de hoogte blijven en ben altijd op zoek naar nieuwe grassoorten.” Zijn voortuin fungeert als laboratorium: “Die leg ik elk voorjaar opnieuw aan, zodat ik nieuwe siergrassen kan uittesten.” Volgens Piet is het namelijk heel eenvoudig: “Op siergras raak je niet uitgekeken!”

Bekijk het assortiment >
>
>